Agenţia Europeană a Medicamentului investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel global, care au făcut ca unele ţări să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca anti-COVID, a declarat miercuri şefa agenției, Emer Cooke, relatează Reuters.
44 dintre cazurile invesigate de Agenție provin din Spaţiul Economic European, dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost imunizate în regiune, arată datele citate de Reuters.
Totalul citat de EMA nu include toate cazurile de boală, cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), care au fost raportate în Germania, a spus ea.
Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, notează Reuters.
Autoritățile din Germania au decis că vaccinul AstraZeneca va putea să fie administrat doar cetățenilor care au cel puțin 60 de ani.
Declarația a fost făcută marți de cancelarul țării, Angela Merkel, care a decis să urmeze o recomandare venită din partea Comitetului de Vaccinare al țării, după cum informează site-ul agenției MEDIAFAX.
Decizia vine după raportarea unui număr de 31 de cazuri de tromboze apărute în cazul unor persoane care au primit prima doză a vaccinului AstraZeneca.
Ministrul Sănătății de la Berlin, Jens Spahn, a declarat că persoanele din grupul de vârstă 60-69 de ani care doresc să se vaccineze o pot face fără să stea pe gânduri.
Comitetul de vaccinare nu a explicat încă hotărârea, dar elementul ştiut este acela că există o serie de complicaţii rezultate. Concret, au fost raportate reacţii grave la unul din 100.000 de oameni imunizaţi, arată autorităţile. Acestea nu explică, însă, care sunt aceste complicaţii şi cât de grave sunt.